Nazwa łacińska: Salvia elegans
Nazwa polska: Szałwia ananasowa
Grupa: byliny
Stanowisko: słoneczne
Opis: Nazwa Salvia pochodzi od łac. "salvare" – uzdrawiać, powoduje pobudzenie umysłowe, uspokojenie i uczucie relaksu. Pochodzi z terenów Meksyku i Gwatemali, gdzie osiąga wysokość do ok. 1.5 m i jest rośliną wieloletnią. W naszym klimacie uprawiana jako roślina jednoroczna. Najlepiej rośnie na przepuszczalnej próchniczo-torfowej ziemi o odczynie obojętnym, przy umiarkowanym podlewaniu. Regularne uszczykiwanie czubków pędów zapewnia roślinie zwarty pokrój oraz dostarcza najsmaczniejszych liści. Wymaga stanowiska słonecznego, znosi niewielkie zacienienie. Ma piękne szkarłatne kwiaty pojawiające się późnym latem i liście delikatnie kutnerowate, gęsto ułożone. Zwykle rośliny o zielonych liściach, odmiana 'Golden Delicious' ma liście złocisto-żółte. Zastosowanie świeżych liści o delikatnie gorzkawo-korzennym smaku i ananasowym aromacie (lub o aromacie zbliżonym do melona - 'Honey Melon') do deserów, potraw mięsnych, dżemów, napojów chłodzących czy drinków. Na kanapkach, w sałatkach, pastach rybnych, serkach i lodach dodaje smaku i wzmaga apetyt. Liście szałwii po ususzeniu są składnikiem herbatek ziołowych: pobudzających trawienie, wzmacniających, relaksujących i orzeźwiających.
