Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Gordost Bakczara'

Nazwa łacińska: Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Gordost Bakczara'

Nazwa polska: Jagoda kamczacka 'Gordost Bakczara'

Grupa: owocowe

Stanowisko: słoneczne

Opis: Odmiana rosyjska. Krzew ma średnio zwarty i dość gęsty pokrój. Dorasta do 1,6 m wysokości i 1,2 m szerokości. Żółte kwiaty kwitną w kwietniu. Owoce słodko-kwaśne o wydłużonym kształcie, ich średnia masa to 1,3 g. Owocuje w drugiej połowie czerwca. Nadaje się zarówno do zbioru ręcznego, jak i mechanicznego. Z jednego krzewu moża uzyskać ok 3,2 kg owoców. Owoce deserowe, nadające się także do mrożenia. Zalecane jest sadzenie obok siebie różnych odmian jagody kamczackiej, w celu zapylania - dzięki temu obficiej owocuje. Zalecanymi zapylaczami są odmiany: 'Vostorg', 'Streżewczanka' oraz 'Docz Velikana'. Najlepiej owocują na glebach świeżych, umiarkowanie wilgotnych i lekko kwaśnych. Preferują stanowiska mocno nasłonecznione. Doskonała mrozoodporność. Owoce zawierają mnóstwo witamin i minerałów, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka, co daje wielkie możliwości wykorzystania jagody kamczackiej jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej.

Jagoda kamczacka Gordost Bakczara I