Nazwa łacińska: Helichrysum angustifolia Tall Curry
Nazwa polska: Kocanka Cury
Grupa: zioła
Stanowisko: słoneczne
Opis: To krzewinka wytwarzająca drobne, wydłużone, zimozielone liście o srebrzystej barwie. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i w naszym klimacie niestety nie zimuje w gruncie. Potocznie jest nazywana kocanką curry lub rośliną curry. Z wyglądu przypomina nieco rozmaryn, jednak jej zapach kojarzy się z mieszanką przypraw – curry. Cechuje się dekoracyjnym, srebrnym ulistnieniem, wzniosłym pokrojem i żółtymi kwiatami. Zioło o mocnym aromacie zwane też „Maggi do potraw", o lekko gorzkawym smaku, stosowane jako dodatek do zup, sałatek, mięsa i ryb. Wykazuje działanie przeciwzapalne i grzybobójcze. Polecane do sadzenia w pojemnikach pojedynczo lub do tworzenia efektownych kompozycji z innymi ziołami, także w ogrodowym warzywniku.