Nazwa łacińska: Mentha piperita
Nazwa polska: Mięta pieprzowa
Grupa: zioła
Stanowisko: słoneczne, półcieniste
Opis: Najpopularniejsze ziele w domowych apteczkach. Ma również zastosowanie w kuchni i w kosmetyce. Wieloletnia roślina ogrodowa z rodziny jasnotowatych, dorastająca do wysokości 75 cm. Łodygi wzniesione, bogato ulistnione, zakończone kłoskiem kwiatowym o niepozornych fioletowych kwiatach i płożące, odznaczające się wielką zdolnością ukorzeniania. Ma liczne rozłogi podziemne, roślina ekspansywna. Stanowisko słoneczne lub półcieniste. Wymaga gleby próchnicznej, lekkiej, wilgotnej, lekko zasadowej, przepuszczalnej. Polecana jest do sadzenia w gruncie lub w pojemnikach. Wiele odmian mięty cechuje się mocnym, orzeźwiającym zapachem i aromatem. Często jest to świeży, cytrynowy smak i aromat. Są też takie, które mają aromat imbiru, jabłka czy ananasa, zapach czekolady. Mięta w kuchni jest szczególnie lubiana w postaci naparów i herbatek. Coraz częściej używa się jej do przyprawiania sałatek, wielu zup, sosów i farszów. Dodaje się ją również do ryb, drobiu i zapiekanek. Jest także niezastąpiona w wielu deserach.
