Nazwa łacińska: Ocimum basilicum
Nazwa polska: Bazylia pospolita
Grupa: zioła
Stanowisko: słoneczne
Opis: Mocno aromatyczne i dekoracyjne zioło o szerokim zastosowaniu w kuchni. Służy do przyprawiania wielu potraw z warzyw, mięs, niezastąpione w kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Jest rośliną jednoroczną z rodziny jasnotowatych, o łodydze wzniesionej, rozgałęzionej. Osiąga wysokość do 50 cm. Jest gęsto ulistniona. W zależności od odmiany ma liście różnej wielkości i barwy, jajowate, mocno aromatyczne, pachnie lekko słodkawo lub trochę pikantnie. Kwitnie od połowy lata, roślina miododajna. Wymaga gleb żyznych, próchnicznych, o odczynie obojętnym. Bazylia polecana jest do sadzenia w miejscach słonecznych na rabatach lub w pojemnikach, najlepiej w kompozycjach z innymi ziołami tworząc efektowne dekoracje. Przycinanie powoduje dobre rozkrzewianie się rośliny.
