Nazwa łacińska: Origanum vulgare
Nazwa polska: Lebiodka pospolita, Oregano
Grupa: zioła
Stanowisko: słoneczne
Opis: Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z rejonu Morza Śródziemnego, powszechnie spotykana na terenie Polski. Nazywana dzikim majerankiem lub macierzanką wysoką, a przede wszystkim - oregano. Roślina wieloletnia, rośnie od 20-80 cm wysokości. Kwiaty fioletowe, mają silny przyjemny zapach. Posiada poziomo rozrastające się kłącze. Łodyga 4-kanciasta, czerwonawa. Liście całobrzegie, od spodu ciemno nakrapiane. Oregano, należy uprawiać w dość suchej glebie, w pełnym słońcu. Ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak, który może różnić się w intensywności w zależności od gatunku. Do przyprawiania smaku, używa się liści, w suszonej postaci: do sosów, pizzy, mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami. Jest składnikiem ziół prowansalskich.
