Uwaga! Atlas roślin ma charakter poglądowy i nie stanowi aktualnej oferty handlowej Centrum Ogrodniczego Kalisiak.

Zioła

Petroselinum crispum

Nazwa łacińska: Petroselinum crispum

Nazwa polska: Pietruszka zwyczajna

Grupa: zioła

Stanowisko: słoneczne

Opis: Zioło to jest uprawiane jako roślina jednoroczna ze względu na jej liście stosowane w kuchni. Należy do rodziny selerowatych, o ciemnozielonych, pierzastych i połyskliwych liściach. Rozeta liści dorasta do 30 cm. Naturalnie rośnie w Afryce Północnej i południowo-wschodniej Europie. Pietruszkę najlepiej uprawiać w miejscu ciepłym i słonecznym, w glebie lekkiej, próchniczej (ziemia nie może być kwaśna i podmokła). Pietruszka jest odporna na niską temperaturę. Ma łagodny smak. Dodawana do dań gorących, mięs, przypraw, ryb, sałatek, serów, zup. Naturalne źródło karotenu (prowitaminy A), witamin B1, B2 i C, żelaza i innych minerałów.

Pietruszka zwyczajna PLANTPOL