Nazwa łacińska: Rosmarinus officinalis
Nazwa polska: Rozmaryn lekarski
Grupa: zioła
Stanowisko: słoneczne
Opis: Aromatyczny, niski krzew, pochodzenia śródziemnomorskiego. Gałązki wzniesione lub pokładające się, dorastające do ok. 50 cm wysokości. Liście skórzaste, równowąskie, ciemnozielone, na wierzchu gładkie, od spodu pokryte białymi lub szarymi włoskami, zawierają olejki lotne, dzięki którym rośliny wydzielają bardzo silny, przypominający kamforę zapach. Stanowiska słoneczne i osłonięte. Gleba umiarkowanie żyzna, przepuszczalna. Bardzo wytrzymały na suszę i tolerancyjny w stosunku do odczynu podłoża. W naszych warunkach klimatycznych rzadko zimuje w gruncie. Liście rozmarynu ze względu na charakterystyczny, ostry smak powszechnie używane są jako przyprawa kuchenna. Posiada właściwości lecznicze. Wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Uprawiany w pojemnikach ustawianych na słonecznych tarasach lub balkonach i w ogrodach zimowych.
