Kwitnąca piękność rodem z Afryki - lilia afrykańska, czyli agapant

Agapant afrykański (Agapanthus africanus)
W Polsce roślina jeszcze mało popularna, ze względu na brak mrozoodporności, w cieplejszych rejonach Europy można ją podziwiać sadzoną do gruntu i do pojemników. Zawsze jednakowo zachwyca.

lHISZPANIA - ANDALUZJA 2014 733

To wieloletnia roślina kłączowa należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Gatunek ten pochodzi z Afryki Południowej. Ta przepiękna roślina nazywana również lilią afrykańską ma wzniesiony pokrój i dorasta zwykle do 80-100 cm wysokości.
Liście są długie, szablaste i ciemnozielone. Agapant kwitnie od lipca do września wytwarzając niebieskie lub białe baldachogrona złożone z licznych, delikatnych, sześciopłatkowych kwiatów. Owocami są liczne torebki.
Roślina nie jest wystarczająco mrozoodporna w naszym klimacie i na zimę przenosi się ją do chłodnego, ale jasnego pomieszczenia o temperaturze około 2-8°C, należy ją bardzo umiarkowanie podlewać w tym czasie.
Optymalne dla agapanta są stanowiska słoneczne i ciepłe, ale może rosnąć również w półcieniu.
Agapant afrykański lubi żyzne, piaszczysto-gliniaste podłoża z dobrym drenażem. Preferuje raczej nieduże pojemniki. Nie powinien być często przesadzany. Lubi obfite podlewanie, ale źle reaguje na zastoiny wody w donicy lub skrzyni. Zimą podlewanie należy ograniczyć do koniecznego minimum tak, aby roślina nie wyschła.
W czasie sezonu wegetacyjnego roślinę warto zasilać nawozami wieloskładnikowymi dla roślin kwitnących. W okresie wiosenno-letnim można ją rozmnożyć przez podział kłączy.
W Polsce roślina jest głównie uprawiana w pojemnikach, ze względu na brak możliwości zimowania w gruncie. Wykorzystuje się ją jako dekorację balkonów i tarasów.
DSC 1525